J A G O D I N S K I         T

JAGODINSKA STRANA O SPORTSKIM AKTIVNOSTIMA
Dobrodošli na najmasovniju stranicu o sportu u Jagodini. Trudićemo se da vas na vreme obavestimo o svim zanimljivim dešavanjima. Nadamo se da ćete biti stalni posetilac naših stranica. Ekipa sajta Autentik.net vam šalje veliki pozdrav.
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
FIGHT CLUB
::
::
::
::
STRELIČARSTVO
::
::
::
::
::
::
TEKVONDO
::
KUNG-FU
::
BODY BILDING
::
AUTO MOTO
::
KONJIČKI SPORT
::
BRIDŽ KLUB
::
FITNES
:: TAI CHI
::
YOGA
::
TRIATLON
::
::

UKUPNO>  17753

DANAS>  161

JUČE>  321

RUKOMETNI KLUB 'JAGODINA'

 ††††† 戀瑵⁥慶畬

Istorija i razvoj rukometa u Jagodini

Sa omladinske radne akcije Kučevo-Brodice 1948. godine, Mićun Pavićević i Živojin Krstić su doneli prvu rukometnu loptu u Jagodinu, koju su preuzeli profesori Miroslav Vojinović-Ješa odnosno Hristifor Milošević-Miloško.

U okviru proslave Dana oslobođenja grada, 17. oktobra 1948. godine, odigrana je prva utakmica u velikom rukometu u Jagodini: Učiteljac-Gimnazijalac, koja je završena nerešenim rezultatom 9:9. 1948. godine je i oformljen prvi rukometni klub u Jagodini sa imenom RK “Nikčević”, a već 1949. je bio jedan od najboljih klubova u zemlji,i u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Začetnik igranja malog rukometa u Jagodini je prof. Miroslav Vojinović-Ješa. Njegovom zaslugom, kao i njegovih kolega profesora niklo je više rukometnih ekipa: Partizan II, Iskra i Mladi Radnik, a prvi registrovan klub je bio RK “Mladost”. Kasnije su se pojavili RK “Kablovi”, RK “Elmos”, RK “Pivarac”, RK “Livac” i drugi.

Krajem 1977. godine fuzijom Kablova, Elmosa, Pivarca i Jedinstva stvara se jedinstveno Sportsko društvo “Jagodina” i formiran solidan rukometni klub sa trenerima Zoranom Kizom Bogdanovićem i Aleksandrom Milanovićem.

Od tada pa do danas, muška, i ženska ekipa se takmiči bez prekida u ligama naše zemlje (što u republičkom, što u saveznom rangu takmičenja) sa manjim i većim uspehom.

Najveći uspesi u jagodinskom rukometu su osvajanje Kupa Jugoslavije ŽRK “Jagodina” 1993 g. (tada Metalka) i osvajanje muške juniorke selekcije, juniorskog prvenstva Srbije i juniorskog prvenstva Jugoslavije 1995. godine.

Jagodina, naširoko poznat kao grad rukometa, iznedrio je bezbroj dobrih igrača, kao napr. rukometašice: Verica Dimitrijević, Mirjana Đorđević, Radmila Fundić, Ljiljana Nikolić, Mila Zarić, Danijela Ristić, Snežana Simić, Ljiljana Knežević, Markolina Ilić, Jelena Jovanović, Nevenka Ratić, Dragana Cvetković, Milica Đorđević, Ivana Jevtić i mnoge druge; rukometaši: Miodrag Stojanović, Zoran Bogdanović, Dragoljub Stanković, Titoslav Krstić, Slavko Nedeljković, Zvonko Stevanović, Dobrivoje Joksić, Nenad Milošević, Petar Lazarević, Nenad Stamenković, Goran Vujičić, Branislav i Vladan Dimitrijević, Predrag Gojković, Igor Matić, Dejan Veselinović, Bojan Milosavljević, Radovan Milovanović, Marko Drašković, Mladen Bojinović, Marko Marković, Boban Blagojević, Dejan Milenković, Nenad Savić, Branislav Đokić, Dragiša Stefanović i mnogi drugi.

Najbolji i najpoznatiji rukometni treneri, koji su radili u Jagodini su: Zoran Šarčević, Miodrag Stojanović, Aleksandar Milanović, Nenad Milošević, Mirjana Đorđević, Zoran Ivić, Petar Lazarević, Dejan Miljković i drugi.

Rukometne sudije i kontrolori ponikli u Jagodini: Ljubodrag Popović, Aca Vukićević, Miloš Anić, Ljubiša Miladinović, Milorad Stojanović, Milorad Vučković, Dragan Stojiljković, Velibor Jovanović, Miodrag Martinović, Dejan Novaković, Aleksandar Petrović, Dejan Martinović, Dejan Milenković, Branislav Đokić, Boban Blagojević i dr.

Danas, ŽRK “Jagodina” je vice šampion Super Rukometne Lge Srbije i osvajač KUP-a Srbije dok je MRK “Jagodina” član Savezne B rukometne lige Srbije / prvi stepen takmičenja u RS.Srbije. sa ambicijama da se u sezoni 2014/15 plasira u gornjem delu tabele.

 

 

 

 

Sport - Jagodina

Sva Prava zadržana agencija 'Autentik'