Autentik.net Portal


:: Jagodina
:: Ćuprija
:: Paraćin
 
  :: Početna
  :: Kontakt
  :: Vreme
  :: Na današnji dan
  :: Kursna lista
  :: Horoskop
 
  :: Pošaljite čestitku
  :: Online časopisi
  :: Online igrice
  :: Online psiholog
  :: Sve vrste bolesti
  :: Kalendar svetskih dana
  :: Zanimljive poruke
  :: Zanimljivi linkovi
  :: Sva srpska imena
  :: Vicevi - humor
  :: Sanovnik - snovi
  :: Grupni Popusti - Akcije
  :: Slike poznatih ličnosti
  :: Stanovnici zemlje
  :: Šta sve treba jesti
  :: Tačno atomsko vreme
  :: Poslednji zemljotresi
  :: Srbi u svetu
  :: SOS telefoni
  :: Kraj interneta

 - Aforizam Dana -

Da li ste optimista ?

  Jesam
  Nisam


Rezultati
  :: O nama
  :: Saradnici
  :: Cenovnik usluga
  :: Linkovi
  :: Internet zarada
Klikni gore. Srećno
  :: Banke
  :: Ambasade
  :: Air Serbia
  :: Pozivni brojevi SRBI.
  :: Razdaljine
  :: Gradovi Srbije
  :: Linkovi poznatih

Dodajte autentik u favorites, trebaće Vam !


 :: Apel građana :: Radio Ljubav Jagodina
 :: Humana strana :: Radio Jagodina
 :: Kulturna dešavanja :: TV Jagodina
 :: Letnja pozornica :: Radio D Plus Jagodina
 :: Foto album :: Oglasi Halo Jagodina
 :: Vesti iz grada :: Radio Gong Jagodina
 :: Mapa grada :: Radio Morava Jagodina
 :: Akva Park Jagodina :: Radio Amore Jagodina
Kafa Milos Jagodina Lux

 

Jagodinska Pivara Jagodina

 

AD JAGODINSKA PIVARA
35000 Jagodina, Stevana Prvovenčanog 13
035/815-0-300 centrala

35/815-0-315  -  Marketing
035/815-0-319 - Komercijala
035/815-0-318 - Nabavna služba
035/815-0-300 - rukovodilac opšteg sektora
035/233-864 - FAX

info@jp.rs
cheelager@ptt.rs

www.jp.rs

 

TRADICIJA I POSTOJANOST

 

Jagodinska pivara osnovana je 21. decembra 1852. godine, čime je označen početak industrijalizacije u ovom delu Srbije.

Nagli razvoj poslednjih godina svrstao je u sam vrh jugoslovenskih proizvođača piva. Tajna uspeha je u spoju prirode, jednoipovekovne tradicije i savremene tehnologije, koja je oplemenjuje, ali i u menadžerskoj veštini. Učestvorostručena proizvodnja sa dvostruko manjim brojem radnika omogućila je "Jagodinskoj pivari" da učešće u proizvodnji piva na jugoslovenskom tržištu sa 6,3 odsto u 1991. godini poveća na 13.2 odsto u 1998. Nova linija za otakanje 50.000 flaša piva na sat, izrađena po svetskim standardima, nagoveštava agresivniji nastup na inostranom tržištu.

Pored 700.000 hektolitara piva, odnosno 140 miliona flaša piva "Jagodinska pivara" godišnje proizvede 16.000 hektolitara bezalkoholnih pića i 1600 tona svežeg kvasca.

Porodici piva "Jagodinske pivare", koju čine: klasično "Jagodinsko pivo" sa prepoznatljivim likom "Čiče", Kroaf, Extra i Simbol, Grand.

ISTORIJAT

Godina stvarnog prestanka rada Staklare 1852. bila je istovremeno godina početka rada druge fabrike - Pivare. Izrazito agrarne karakteristike područija su izraziti i glani razlozi za njen nastanak. Prve industrijske grane u Srbiji bile su vezane za agrarno-sirovinsku bazu - prehrambena i pivarska industrija. Na ovoj relaciji se kretao interes stranog kapitala u narednom periodu. Osnovne sirovine za proizvodnju piva - ječma, bilo je dovoljno u neposrednoj blizini. Uz to u njegovu proizvodnju je moglo lako i brzo da se investira. Hmelj i neke druge sirovine, kojih nije bilo zemlji, mogle su da se nabavljaju iz uvoza.

Fabriku je osnovao Nemac Vanderer 1852. godine, ali ju je brzo otkupio Jovan Kosovljanin, stočarski trgovac poreklom sa Kosova. U jednom napisu u fabrici stoji da je osnivač Kosovljanin. Vanderer se pominje kao prvi stručnjak za izradu piva, a to znači da ga je Kosovljanin posle okupljivanja fabrike, kao neophodnog stručnjaka zadržao na radu. Podignuta je u neposrednoj blizini varoši na carigradkom drumu. Sastojala se od nekoliko prizemnih zgrada, a neke od njih bile su poluotvorene. Među važnim uslovima za podizanje pivare bila je i bunarska voda odličnog kvaliteta. Vađena je pomoću dolapa što svedoči o vrlo primitivnoj tehnici. Pivara je mala po kapacitetu, a zapošljavala je 10 - 15 radnika. Od stručnjaka za kuvanje piva još se pominje majstor Nemac Štajniger. Ostali, nekvalifikovani radnici bili su iz Jagodine i okoline.

Prodaja i potrošnja piva vršila se u početku samo u Jagodini. Zbog nerazvijenog saobraćaja pivo nije moglo da se prevozi u druga mesta. Ona se verovatno povećavala i širila na druga mesta. Zbog toga je proizvodnja bila ograničena. Kvalitet piva je ocenjivan kao dobar. Tehnološki proces proizvodnje piva ove ručne pivare ni za vreme Jovanovog naslednika dugo se nije menjao sve do kraja 19. i početkom 20. veka, ostao je vrlo primitivan. Pivo se kuvalo u otvorenom kazanu male zapremine na vatri koja se ložila drvima a mešala drvenim lopatama. Dalji tehnološki proces išao je ovim redom: kuvano pivo spuštano je u podrum za previranje - kvasni podrum, koji se nalazi ispod glavne zgrade fabrike. Posle vrenja prenošeno je u podrume za odležavanje na Đurđevom brdu, gde je ostalo do potrebno ''sazrevanja''. Podrumi su bili ispod zemlje pored puta Jagodina - Ćuprija. Pivo je držano u velikim drvenim bačvama, obloženim ledom radi održavanja niske temperature. Posle potrebnog vremena za ''ležanje'' tehnologija proizvodnja piva smatrala se završenom. Pivo je pretakano u flaše od 0,7 litara i u burad zapremine 25, 50 i 100 litara i tako transportovano u Jagodinu i druge gradove. Proizvodile su se tri vrste piva: belo ''moravac'' koje je imalo najveću potrošnju, crno ''kosovo''  sa znatno manjom potrošnjom i ''salvator'' sa znatnim procentom alkohola i ograničenom potrošnjom. Transport piva se obavljao volovskim ili konjskim zapregama, jer drugih saobraćajnih sredstava nije bilo pa i posle izgradnje železnice izvesno vreme, za kraće relacije, dugo se zadržavao ovakav način transporta.

 

 * * *

Jagodinska pivara spada u red prvih fabrika srpske industrije. Osnovana je 1852. godine i otpočela proizvodnju sa petnestak radnika. Uoči prvog svetskog rata Pivara je iz individualnog vlasništva prešla u ruke domaćih i stranih akcionara koji su proširili njene proizvodne kapacitete i doveli iskusne stručnjake iz inostranstva. Pred drugi svetski rat proizvodnja je dostigla blizu 40.000 hl piva, 170 t kvasca i 1.042 t slada. Decembra 1946. godine Pivara je sa 220 radnika proizvodila 22.375 hl piva. Godine 1961. i 1962. izrađen je program za rekonstrukciju, modernizaciju i podizanje novih kapaciteta za proizvodnju milion hektolitra piva, 2.000 tona kvasca i 10.000 tona  slada. 1974. godine pušten je u rad pogon za proizvodnju bezalkoholnih pića. Novi kapaciteti omogućili su da se sa 960 radnika proizvede 670.000 hl piva, 1.500 t kvasca i 3.600 t  slada.

 

 


Jotel Optičke Mreže Jagodina
jagodina smestaj apartmani jagodina cene prenocista jagodinasmestaj.rs
Aktiv Zena Jagodina
Igraonica Jagodina
Najveci EX-Yu online multiplayer community igrice zabava


 - Moto Dana -

Sva prava zadržana Agencija 'Autentik'  -  office@autentik.net  -  10h - 15h
Optimizovano za Mozilla Firefox - Možete da skinete ovde
Povoljnoputovanje.com         Bgautentik.com         Nekonormalan.net         Bglinkovi.com         Raskrsnica.com         Sajtovi.org         Prezentacije.net         Webadresar.net

Gracia Medika
Selidbe Beograd
Felix Travel
Falcon Travel
Eta Turs
Detektivska Agencija
Dr Babović
Dakom Style
Nutricionista Beograd
Privatni Detektiv
Time Travel
Knjigovodstvo Bonaca
Travel4you
Kombi Prevoz Robe

Apartmani Jagodina
Jagodina Smeštaj
Jagodina Sobe
Jagodina Prenočište
Hotel Jagodina
Hotels Jagodina Acomodation
Booking Jagodina Acomodation

http://www.srednjaskola-svarhangel.edu.rs/
http://www.akademijaoxford.com/
http://www.agent-nekretnine.com/
http://www.oxford-jagodina.rs/
http://www.institutzastranejezike.edu.rs/
http://www.oxfordwebstudio.com/
https://poslovnikontakt.com/
Otkup Automobila
Budžetske uplate
Temisvar Izlet

Biznis Klub
velikoprodaja srbija
Popusti Beograd
sve akcije srbija popusti povoljne cene
Naissus Niš Poslovni Adresar