Autentik.net Portal


:: Jagodina
:: Ćuprija
:: Paraćin
 
  :: Početna
  :: Kontakt
  :: Vreme
  :: Na današnji dan
  :: Kursna lista
  :: Horoskop
 
  :: Pošaljite čestitku
  :: Online časopisi
  :: Online igrice
  :: Online psiholog
  :: Sve vrste bolesti
  :: Kalendar svetskih dana
  :: Zanimljive poruke
  :: Zanimljivi linkovi
  :: Sva srpska imena
  :: Vicevi - humor
  :: Sanovnik - snovi
  :: Grupni Popusti - Akcije
  :: Slike poznatih ličnosti
  :: Stanovnici zemlje
  :: Šta sve treba jesti
  :: Tačno atomsko vreme
  :: Poslednji zemljotresi
  :: Srbi u svetu
  :: SOS telefoni
  :: Kraj interneta

 - Aforizam Dana -

Da li ste optimista ?

  Jesam
  Nisam


Rezultati
  :: O nama
  :: Saradnici
  :: Cenovnik usluga
  :: Linkovi
  :: Internet zarada
Klikni gore. Srećno
  :: Banke
  :: Ambasade
  :: Air Serbia
  :: Pozivni brojevi SRBI.
  :: Razdaljine
  :: Gradovi Srbije
  :: Linkovi poznatih

Dodajte autentik u favorites, trebaće Vam !


 :: Apel građana :: Radio Ljubav Jagodina
 :: Humana strana :: Radio Jagodina
 :: Kulturna dešavanja :: TV Jagodina
 :: Letnja pozornica :: Radio D Plus Jagodina
 :: Foto album :: Oglasi Halo Jagodina
 :: Vesti iz grada :: Radio Gong Jagodina
 :: Mapa grada :: Radio Morava Jagodina
 :: Akva Park Jagodina :: Radio Amore Jagodina
Kafa Milos Jagodina Lux

ISTORIJAT  FABRIKE  STAKLA

Fabrika stakla u Jagodini podignuta je na reci Belici ispod Crnog vrha na terenu između današnjih sela Belice i Miševića. Bila je, praktično, prva fabrika u Srbiji, čime se otvara proces spore i dugotrajne industrijalizacije, skopčan sa mngim teškoćama domaćeg i stranog porekla. Neposredne pripreme za otvaranje fabrike počele su 1843. godine, molbom Avrama Petronijevića koju upućuje Sovjetu ''tražeći isključivo pravo za podizanje staklare''. Molba je sadržala i neke karakteristične detalje kojim bi trebalo da država pruži podsticaj i beneficije koji bi ovu industriju pomogli kao primer za nove poduhvate. Petronijević traži ''isključivo pravo na 14 godina da niko drugi staklaru ne može podići u zemlju.'' Dalje traži besplatnu seču i korišćenje drveta za vatru i pepeo na crnom vrhu kao i eksploataciju potrebnog kamena za dizanje furuna i fabrikaciju stakla.

Avram je bio dobio odmah traženu koncesiju, a posle tri godine, u jesen 1846. staklara je proradila. U Toplani je održana svečanost koja je imala karakter centralne državne manifestacije o čemu su pisale ''Srpske novine'' 29. novembra 1846. godine. Sasvim razumljivo što se ovom prvencu srpske industrije pridavao takav značaj.

Koja se preimućstva opredelila izgradnju ovog objekta na terenu ispod Crnog Vrha?

Pre svega, Jagodina je svojim položajem, veličinom i privrednim nivoom bila pri vrhu lestvice u Srbiji. Svakako je i subjektivni faktor odigrao prvorazrednu ulogu. Jagodina je u Ličnosti Avrama Petronijevića imala čoveka velike snage i ugleda.

U najranijoj fazi nastanka industrije sve do izgradnje železnice odlučujući kriterijum za podizanje fabrika na jednom terenu je postojanje sirovinskog materjala na mestu. Nestašica kapitala i nerazvijen saobraćaj jako su ograničavale uslove izgradnje, zato je naš kapacitet podignut na mestu gde su u obilju prisutni materjali koji treba da se služe kao sirovinska ili pogonska snaga (kamen, pesak, drvo). Prva industrija je isključivo orjentisana na kolalne sirovine.

Jagodinska staklara Avrama Petronijevića, znana pod nazivom ''Avramovac'' zbog niza nepovoljnih uslova bila je kratkog veka. Prva vaza njene proizvodnje trajala je 1846 - 1852. godine. Po kapacitetu bila je mala i zapošljavala manji broj radnika. Prvi radnici bili su Česi (Bohemci) i Bavarci koji su kao strani radnici specijalisti bili dobro plaćeni.

Staklara ''Avramovac'' uspešno je plasirala svoje proizvode u Srbiji i Turskoj. Svakako da je bilo problema, naročito u organizaciji proizvodnje. Jedne godine je čak imala čist prihod od 96.000 groša čaršijskih, što je za ono vreme bila velika suma. Fabrika je radila do Avramove smrti 1852, kada je država otkupila od njegovih naslednika za 7.000 dukata cesarskih, što je bilo ravno Avramovom dugu državi.

Začeci industrije u Jagodini Četrdesetih godina 19. veka u uslovima burnih ekomoskih procesa prvobitne akumulacije i napora na izgrađivanju moderne buržoaske države, javila se potreba za prvim investiranjem u industriji. Interes se izražavao sa stvaranje sopstvene industrije, za proizvodnju robe široke potrošnje. Siromašna i privredno nerazvijena zemlja, zbog nestašice kapitala, tehničkih sredstava i iskustva, morala je da se osloni na strance. Napori u tom pravcu, iako je bilo izvesnog interesovanja, nisu urodili plodom, jer su oni postavljali neprihvatljive uslove. Stoga je država morala sama da preuzme ulogu investitora. Istovremeno se javio interes i kod domaće trgovačke i činovničke buržoazije za investiranjem u industriju.

Između više predloga i ponuda Sovjet je jedino prihvatio ponudu Avrama Petronijevića, tadašnjeg ministra spoljnih poslova, jagodinskog građanina, za podizanje fabrike stakla u Jagodini. Očikledno je da kapitala u Srbiji nije bilo dovoljno. Kapital koji se stekao u malobrojnoj bogatoj činovničkoj i trgovačkoj buržoaziji bio je nedovoljan za veće zahteve u industriji. Ipak, činjenica da se u staroj Jagodini već sredinom 19. veka, nalaze među prvim i retkim industrijiskim kapacitetima u Srbiji dve fabrike govore o važnosti ovog grada, njegovoj ekonomskoj snazi, uglednim ljudima i razvijenim kontaktima sa glavnom upravom zemlje i državnim centrom.


Jotel Optičke Mreže Jagodina
jagodina smestaj apartmani jagodina cene prenocista jagodinasmestaj.rs
Aktiv Zena Jagodina
Igraonica Jagodina
Najveci EX-Yu online multiplayer community igrice zabava


 - Moto Dana -

Sva prava zadržana Agencija 'Autentik'  -  office@autentik.net  -  10h - 15h
Optimizovano za Mozilla Firefox - Možete da skinete ovde
Povoljnoputovanje.com         Bgautentik.com         Nekonormalan.net         Bglinkovi.com         Raskrsnica.com         Sajtovi.org         Prezentacije.net         Webadresar.net

Gracia Medika
Selidbe Beograd
Felix Travel
Falcon Travel
Eta Turs
Detektivska Agencija
Dr Babović
Dakom Style
Nutricionista Beograd
Privatni Detektiv
Time Travel
Knjigovodstvo Bonaca
Travel4you
Kombi Prevoz Robe

Apartmani Jagodina
Jagodina Smeštaj
Jagodina Sobe
Jagodina Prenočište
Hotel Jagodina
Hotels Jagodina Acomodation
Booking Jagodina Acomodation

http://www.srednjaskola-svarhangel.edu.rs/
http://www.akademijaoxford.com/
http://www.agent-nekretnine.com/
http://www.oxford-jagodina.rs/
http://www.institutzastranejezike.edu.rs/
http://www.oxfordwebstudio.com/
https://poslovnikontakt.com/
Otkup Automobila
Budžetske uplate
Temisvar Izlet

Biznis Klub
velikoprodaja srbija
Popusti Beograd
sve akcije srbija popusti povoljne cene
Naissus Niš Poslovni Adresar