J A G O D I N S K I         T

JAGODINSKA STRANA O SPORTSKIM AKTIVNOSTIMA
Dobrodošli na najmasovniju stranicu o sportu u Jagodini. Trudićemo se da vas na vreme obavestimo o svim zanimljivim dešavanjima. Nadamo se da ćete biti stalni posetilac naših stranica. Ekipa sajta Autentik.net vam šalje veliki pozdrav.
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
FIGHT CLUB
::
::
::
::
STRELIČARSTVO
::
::
::
::
::
::
TEKVONDO
::
KUNG-FU
::
BODY BILDING
::
AUTO MOTO
::
KONJIČKI SPORT
::
BRIDŽ KLUB
::
FITNES
:: TAI CHI
::
YOGA
::
TRIATLON
::
::

UKUPNO>  16817

DANAS>  365

JUČE>  189

ŽENSKI RUKOMETNI KLUB 'JAGODINA'

 

Историја и развој рукомета у Јагодини

Са омладинске радне акције Кучево-Бродице 1948. године, Мићун Павићевић и Живојин Крстић су донели прву рукометну лопту у Јагодину, коју су преузели професори Мирослав Војиновић-Јеша односно Христифор Милошевић-Милошко.
У оквиру прославе Дана ослобођења града, 17. октобра 1948. године, одиграна је прва утакмица у великом рукомету у Јагодини: Учитељац-Гимназијалац, која је завршена нерешеним резултатом 9:9. 1948. године је и оформљен први рукометни клуб у Јагодини са именом РК “Никчевић”, а већ 1949. је био један од најбољих клубова у земљи,и у мушкој и женској конкуренцији.
Зачетник играња малог рукомета у Јагодини је проф. Мирослав Војиновић-Јеша. Његовом заслугом, као и његових колега професора никло је више рукометних екипа: Партизан II, Искра и Млади Радник, а први регистрован клуб је био РК “Младост”. Касније су се појавили РК “Каблови”, РК “Елмос”, РК “Пиварац”, РК “Ливац” и други.
Крајем 1977. године фузијом Каблова, Елмоса, Пиварца и Јединства ствара се јединствено Спортско друштво “Јагодина” и формиран солидан рукометни клуб са тренерима Зораном Кизом Богдановићем и Александром Милановићем.
Од тада па до данас РК”Јагодина” (и мушка, и женска екипа) се такмичи без прекида у лигама наше земље (што у републичком, што у савезном рангу такмичења) са мањим и већим успехом.
Највећи успеси у јагодинском рукомету су освајање Купа Југославије ЖРК “Јагодина” (тада Металка) 1993. године и освајање јуниорског првенства Србије и јуниорског првенства Југославије РК “Јагодина”, 1995. године.
Јагодина, нашироко познат као град рукомета, изнедрио је безброј добрих играча, као напр. рукометашице: Верица Димитријевић, Мирјана Ђорђевић, Радмила Фундић, Љиљана Николић, Мила Зарић, Данијела Ристић, Снежана Симић, Љиљана Кнежевић, Марколина Илић, Јелена Јовановић, Невенка Ратић, Драгана Цветковић, Милица Ђорђевић, Ивана Јевтић и многе друге; рукометаши: Миодраг Стојановић, Зоран Богдановић, Драгољуб Станковић, Титослав Крстић, Славко Недељковић, Звонко Стевановић, Добривоје Јоксић, Ненад Милошевић, Петар Лазаревић, Ненад Стаменковић, Горан Вујичић, Бранислав и Владан Димитријевић, Предраг Гојковић, Игор Матић, Дејан Веселиновић, Бојан Милосављевић, Радован Миловановић, Марко Драшковић, Младен Бојиновић, Марко Марковић, Бобан Благојевић, Дејан Миленковић, Ненад Савић, Бранислав Ђокић, Драгиша Стефановић и многи други.
Најбољи и најпознатији рукометни тренери, који су радили у Јагодини су: Зоран Шарчевић, Миодраг Стојановић, Александар Милановић, Ненад Милошевић, Мирјана Ђорђевић, Зоран Ивић, Петар Лазаревић, Дејан Миљковић и други.
Рукометне судије и контролори поникли у Јагодини: Љубодраг Поповић, Аца Вукићевић, Милош Анић, Љубиша Миладиновић, Милорад Стојановић, Милорад Вучковић, Драган Стојиљковић, Велибор Јовановић, Миодраг Мартиновић, Дејан Новаковић, Александар Петровић, Дејан Мартиновић, Дејан Миленковић, Бранислав Ђокић, Бобан Благојевић и др. Данас, ЖРК “Јагодина” је члан I Савезне лиге, док је МРК “Јагодина” члан II Савезне рукометне лиге – Центар, са великим амбицијама да се већ следеће сезоне нађу у вишем степену такмичења.

Sport - Jagodina

Sva Prava zadržana agencija 'Autentik'