J A G O D I N S K I         T

JAGODINSKA STRANA O SPORTSKIM AKTIVNOSTIMA
Dobrodošli na najmasovniju stranicu o sportu u Jagodini. Trudićemo se da vas na vreme obavestimo o svim zanimljivim dešavanjima. Nadamo se da ćete biti stalni posetilac naših stranica. Ekipa sajta Autentik.net vam šalje veliki pozdrav.
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
FIGHT CLUB
::
::
::
::
STRELIČARSTVO
::
::
::
::
::
::
TEKVONDO
::
KUNG-FU
::
BODY BILDING
::
AUTO MOTO
::
KONJIČKI SPORT
::
BRIDŽ KLUB
::
FITNES
:: TAI CHI
::
YOGA
::
TRIATLON
::
::

UKUPNO>  15564

DANAS>  181

JUČE>  330

Tradicionalni karateKarate klub "FUDOKAN CENTAR"

 

KOMPONENTE VASPITANJA
I NJIHOVA MEDJUZAVISNOST

Kulturne vrednosti i saznanja u svim oblastima čovekove duhovnosti (nauka, filozovija, moral, tehnologija i dr.) podstiču jačanje strukture ličnosti, podrazumevajući i njen položaj u okviru socioekonomske sredine kojoj pripada. Ovo svesno podsticanje koje se ostvaruje vaspitanjem, je jedinstvu i različitosti njegovih komponenata, odnosi se kako na područja objektivnih zahteva društvenog života, tako i na pojedine aspekte i svojstva ličnosti.
Vaspitanje se može shvatiti i klasifikovati na više načina. U teoriji vaspitanja dve kvalifikacije su stekle ravnopravan položaj. Za prvu, osnovni princip podele je objektivna društvena stvarnost (društvenoekonomska realnost), a za drugu, osnovni kriterijum je vaspitanje prema osnovnim kategorijama (vrstama) čovekovih ličnih svojstava (ili njegovih grupa), koje se vaspitanjem formiraju.
Svaka od ove dve kvalifikacije ima svoje razloge i argumente. Prva se poziva na shvatanje da vaspitanje predstavlja pripremu za život u okviru odredjenih oblasti stvarnosti, uvodjenjem vaspitanja u različita područja društvenog života. Prema ovom principu mogu se razlikovati oblasti kao što su: vaspitanje putem društvenog života, umetnosti, nauke, morala i prava, fizičke kulture, sporta, zdravlja i sl. Ove oblasti je moguće dalje razradjivati izborom sve užih oblasti ili njihovih delova u kojima se odvijaju odredjeni vaspitni procesi.
Druga kvalifikacija se zasniva na izboru oblasti (područja) vaspitanja prema onome šta one formiraju kod čoveka. Ova podela ima teorijski i praktičan karakter. Oba ova aspekta se suočavaju sa shvatanjem da oblikovanje pojedinih svojstava mogućnosti zahteva, za svaku od njih, odgovarajuće mere i postupke. Tako, na primer, drugačije se razvija i formira intelektualna sfera od moralne, emocionalne.
Od lazličitih aktivnosti shvatanja o vaspitanju opravdano je izdvajanje onih koje su značajne za pojedine oblasti ličnosti. Prema tok kriterijumu može se izdvojiti intelektualno (umno), moralno, estetsko, fizičko i radno vaspitanje. U svakoj od pomenutih oblasti moguće je i opravdano da se razmatraju i uža pitanja, pojedini segmenti, koji doprinose boljem, potpunijem razumevanju i odredjivanju načina njihovog podsticanja i unapredjivanja.
Očigledno je da za razvoj celovite ličnosti nije dovoljno uvažavati samo područja objektivne društvene stvarnosti koje utiču na pojedinca, već i njihov unutrašnji razvoj i lične osobenosti i svojstva. Savremena pedagogija razmatra celovit razvoj ličnosti ne samo sa stanovišta objektivnih zahteva društvnog života i praktičnog suočavanja čoveka sa njima već i sa stanovišta subjekta i njegovih svojstava i osobina. Radi se ne samo o svim stranama ličnosti već i o svim stranama stvarnosti.
Izložene podele vaspitanja imaju kako odredjene prednosti, tako i slabosti i nedovoljnosti. Prednosti zavise od izbora ciljeva i zadataka kojima se moraju prilagodjavati odabrane klasifikacije. Nedovoljnosti u obema klasifikacijama uglavnom su zajedničke i svode se na težnju da se podeli ono što predstavlja celinu ljudse ličnosti ili društvene stvarnosti koja je obrazuje. Zbog toga svaku od pomenutih klasifikacija treba shvatiti kao nešto što predstavlja sastavni deo celine.
Pedagoška taksoonomija podrazumeva ostvarivanje vaspitnog cilja posredstvom vaspitnih komponenata. Komponente predstavljaju ostvarivanje zadataka u domenu jedne od njih, obezbedjujući pogodne uslove za delovanje i u drugim oblastima i domenima. I obrnuto. Postoji medjuzavisnost vaspitnih komponenata. Ova medjuzavisnost je uslovljena pre svega, karakterom razvoja i interakcija pojava koje sadrži i obuhvata. Savremeno vaspitanje, odnosno ostvarivanje cilja vaspitanja, obuhvata sledeće bitne komponente ili dimenzije: intelektualno vaspitanje, estetsko vaspitanje, radno vaspitanje i fizičko-zdravstveno vaspitanje.
Iako navedene komponente predstavljaju jedinstvenu celinu, u cilju boljeg i potpunijeg razumevanja one se izlažu i prikazuju odvojeno i sukcesivno, isticanjem suštine, značaja i zadataka svake od njih. Pri tome, redosled njihovog izlaganja ne predstavlja nikakvu hijerarhiju jer svaka komponenta obrazovanja i vaspitanja ima svoj specifičan značaj i ulogu u celovitom razvoju i formiranju ličnosti.

 
 
Sport - Jagodina

Sva Prava zadržana agencija 'Autentik'