J A G O D I N S K I         T

JAGODINSKA STRANA O SPORTSKIM AKTIVNOSTIMA
Dobrodošli na najmasovniju stranicu o sportu u Jagodini. Trudićemo se da vas na vreme obavestimo o svim zanimljivim dešavanjima. Nadamo se da ćete biti stalni posetilac naših stranica. Ekipa sajta Autentik.net vam šalje veliki pozdrav.
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
FIGHT CLUB
::
::
::
::
STRELIČARSTVO
::
::
::
::
::
::
TEKVONDO
::
KUNG-FU
::
BODY BILDING
::
AUTO MOTO
::
KONJIČKI SPORT
::
BRIDŽ KLUB
::
FITNES
:: TAI CHI
::
YOGA
::
TRIATLON
::
::

UKUPNO>  17238

DANAS>  324

JUČE>  462

Fudbalski klub
"JAGODINA"

Forum Navijača Jagodine ''ARMIJA'' možete videti ovde   www.armija-jagodina.forumotion.net


Prva fudbalska lopta u Jagodini zakotrljala se 1906. godine kada ju je iz Beča doneo Sreten Adžić, osnivač i direktor Muške Učiteljske škole.

Na inicijativu Milana Trifunovića i nekoliko radnika-povratnika iz inostranstva osnovan je FK Zora 1919. godine. Dolaskom trgovca Franca Benera organizuje se prva zvanična promotivna utakmica u Skoplju. Pri povratku kući, Franc dolazi na ideju da organizuje prvu zvaničnu fudbalsku utakmicu u Jagodini. Protivnik FK Zore bio je kombinovani tim FK Jugoslavije i FK BSK-a, koji je FK Zora dobio sa čak 6:0 pred oko 200 gledalaca.

1921. godine FK Zora se gasi ali nastaje FK Sparta koja u sezoni 1922/23. igra prvenstvo Šumadijske župe. Kasnije od FK Sparte nastaje FK Budućnost, zatim JSK Daca pa 1928. godine Hajduk JSK, koji ponovo menja ime u FK Karađorđe. On je pobedio FK Šumadiju za ulazak u Državnu ligu Srbije. Zatim klub ponovo menja ime u JSK Sloga (Jagodinski sportski klub), a on 1935. godine u JSK. Potom JSK 1938. godine menja ime u FK Radnički.

U ratnom periodu od 1941-1945. godine bio je jedan od najjačih timova u okupiranoj Jugoslaviji, kada je 1943. godine odigrao 45 utakmica i pobedio na 32 uz 3 nerešena ishoda i zauzeo 1. mesto Moravičke župe. Poslednja utakmica odigrana je 25. maja 1944. godine.

Na dan pobede 9. maja 1945. godine osniva se SD Polet koji nastavlja niz promene imena. Menja ime u FK Nikčević (po partijskom funkcioneru), a on u FK Sloga 1949. godine. FK Mladost dobija ime 1951. godine, a u sezoni 1954/55. postaje FK Morava.

Paralelno sa razvojem prvobitnog kluba, u Jagodini se 1948. godine osniva još jedan klub - FK Mladi radnik, koji menja ime u FK Jedinstvo.

Osniva se i OFK Kablovi, zbog novootvorene fabrike kablova.

Fuzijom tri kluba FK Morava, FK Jedinstvo i OFK Kablovi (svi iz tadašnjeg Svetozareva), nastaje FK JAGODINA 1962. godine.

Kapacitet prvobitnog stadiona, izgrađenog 1958. godine, bio je 20.000 gledalaca. Trenutno je u izgradnji moderan stadion predviđen i za noćne susrete sa kapacitetom od 10.000 mesta. Boja dresova je plava i bela.

FK Jagodina je igrao 5 sezona u Srpskoj ligi i bezuspešno pokušavao da pređe u viši rang takmičenja. Posle "izleta" u najniže lige Srbije vraća se u viši rang u sezoni 2006/07. i ulazi u Telekom prvu ligu.

Najveći uspesi kluba su ulazak u 2. ligu (4. zona) 1957/58. godine i ulazak u 1.B ligu u sezoni 1993/94.

Najpoznatiji igrači koji su igrali za FK Jagodinu su : Jovica Nikolić (igrao za Olimpijski tim u Americi, FK C. Zvezdu, bio reprezentativac Jugoslavije), Svetozar Andrejić (član Olimpijskog tima u Americi), Miroslav Marković (igrao za FK Sloboda iz Tuzle, FK Partizan), Stevan Balov...

Idealni tim 1945-1989:

Vladimir Đurić, Milan Jovanović, Milosav Spasojević - Mosa, Đura Stošić - Kuče, Miroslav Vojinović - Ješa, Dimitrije Milosavljević - Mitke, Dušan Monaj - Monajče, Milosav Milošević - Bagrdanac, Nikola Milosavljević - Kole, Mihajlo Aranđelović - Fuga, Svetislav Radosavljević - Efko.

 

Sport - Jagodina

Sva Prava zadržana agencija 'Autentik'